Sokaktaki Hayvanlar: Onlardan Biz Sorumluyuz!

Son zamanlarda çalışırken hava değişikliği yapmak için civardaki kafelere gittiğim oluyor. Sokaktaki hayvanlar, bazı kafeler tarafından içeriye alınabiliyor. Ben de özellikle buna izin veren yerleri tercih ediyorum. Bu mekanların takdir edilmesi gerektiğini de düşünüyorum gerçekten çünkü böyle bir tavır sergileyerek, yalnızca hayvanlara destek olmakla kalmıyorlar; aynı zamanda hayvan sevmeyenlerin gelmemesini de göze almış oluyorlar.

Bu tip mekanlar sayesinde, kış aylarında soğuktan donmak üzere olan hayvanlar bütün gün sıcacık bir ortamda kalabiliyorlar. Bununla beraber bulundukları mekana da huzur ve neşe getiriyorlar. Çalışırken biraz yorulduğunuzda veya sıkıldığınızda yanınızda bütün tatlılığıyla, her an sevilmeye ve buna karşılık vermeye hazır bir köpek veya kedinin olması harika bir şey! Onlarla temasa geçer geçmez sinir sisteminizin rahatladığını hissediyorsunuz. Size doğallığı hatırlatıyorlar.

Cihangir – Kahve6

Şunun bilinmesi gerekiyor ki, hayvanların bu şartlar altında, sokakta yaşamalarından biz sorumluyuz. Önce onları doğalarından ettik. Daha sonra kendimize kurduğumuz düzenin içinde onları bu şekilde sokakta bıraktık. Bu şartlar altında kendilerini soğuktan, hastalıklardan korumaları, yeteri kadar yemek bulmaları çok zor. İnsan olmak, bunları görebilmeyi ve anlayabilmeyi gerektiriyor. Dolayısıyla bunun sorumluluğunu hissetmek ve almak da bize düşüyor.

Tarihe baktığımız zaman, insanla köpeğin dostluğunun en az on iki bin yıla dayandığını görüyoruz. Avcı toplayıcı toplumdan yerleşik düzene geçerken, tarım devrimiyle beraber köpekleri evcilleştirmeye başlamışız. Köpeklerin bize bu kadar güvenmelerinin, hızlı bir şekilde dostluk kurabilmelerinin altında böyle uzun bir mazi yatıyor. Onlar bizim çok eski dostlarımız.

Arnavutköy – Kavanoz

Eviniz veya yaşam alanınız müsaitse sokak hayvanlarına sahip çıkmanız harika olur. Eğer bunu yapabilirseniz, göreceksiniz bu davranışınızdan dolayı onlar da size ömürleri boyunca unutamayacağınız bir şekilde sevgi verecekler. Cins olmayan, kırma hayvanlar bir çok farklı türün özelliğini barındırdıklarından, çok da zeki oluyorlar!

Gelişim çağında olan çocukların hayvanlarla büyümeleri, empati duygularının açığa çıkmasını da destekliyor. Böylece ömürleri boyunca kendilerinden farklı olan canlıları anlama ve onlarla kolayca etkileşime geçebilme; onlar gibi hissedebilme, sevebilme konusunda donanımlı oluyorlar. Bu konudaki en büyük öğretmenleri küçük yaşta onlara arkadaşlık yapmış, onlara sürekli sevgi vermiş olan hayvan dostları oluyor.

Eviniz veya yaşam şekliniz hayvan sahiplenmek için müsait değilse eğer, o zaman en azından sokaktaki hayvanların daha rahat bir hayat yaşamalarına destek olabilirsiniz. Yapacağınız küçük yardımlar onların hayatlarını önemli ölçüde destekleyebilir. Bizim eğitim mezunlarından Veteriner Hekim Devrim Baykal’dan öğrendiğim şahane detaylarla birlikte bu konuda yapabileceklerimizi aşağıda madde madde yazdım. Bunları uygulamaya geçirilebilmek için yüksek yaşam standartlarına veya çok fazla boş zaman sahip olmamız gerekmiyor.

Neler yapabiliriz?

– Kediler için marketlerde bulabileceğiniz karton koliler poşetle kaplanarak küçük sıcak ortamlar sağlanabilir. Aynı zamanda iki leğenin ters çevirilerek birbirine tutturulması ve yandan bir kapı açılmasıyla da küçük kedi evleri yapılabilir.

– Köpekler için yağmur almayan apartman veya çatı altlarına yerden yüksekliği sağlayacak şekilde palet veya benzeri materyallerle yatacak yer yapılabilir. Köpekler soğuğa kedilere oranla daha dayanıklı oldukları için ve ayrıca doğaları gereği saklanma değil koruma içgüdüleri ön planda olduğundan onlara yatacak yer sağlamak daha kullanışlı olacaktır. Ayrıca Şişli ve Kadıköy Belediyesi gibi bazı hayvansever belediyeler köpek kulübeleri ve kedi evleri konusunda yardımcı da olabiliyorlar. Kendilerine teşekkür ederiz!

– Sağladığınız bu ortamların zeminlerine, kullanmadığınız eski polarlarınızı sermeniz hayvanların sıcak kalmalarına yardımcı olacaktır.

– Düzenli olarak kuru mama ve su verilmesi soğuğa karşı dirençlerini arttıracaktır. Kuru mama dışarıdaki şartlara daha uzun süre dayanır ve tok tutma özelliği daha fazladır.

– Evden verilecek yiyecekler de, karbonhidrat ve  protein açısından zengin olursa daha uygun olur. Eğer durumunuz müsaitse yiyeceklerin içine eczaneden alınabilecek balık yağı takviyesi yapılabilir.

– Köpekler kendi mamalarından sonra kedilerin mamalarını da yemek isteyebilirler. Bu sebeple kedi mamaları köpeklerin ulaşabileceğinden daha yüksek yerlere konursa iyi olur.

– Kedilerin de köpeklerin de sularına birkaç damla sıvı yağ koyulması, suların donmasını engeller.

Yaşadıkları mahalleyle ve bu mahalledeki bazı bölgelerle özdeşleşmiş, o bölgede yaşayan herkesin sevgilisi olan köpekler biliyorum. Bu köpeklerin sevenleri olarak hepimiz biliyoruz ki, bu mahallelerde hırsızlık, gasp gibi suçların oranı çok düşük oluyor!

Nişantaşı – House Cafe

Hayvanları korumak ve onlara olabildiğince rahat bir yaşam alanı sunmak bizim sorumluluğumuzda. Hangi işi yapıyorsak yapalım, nasıl bir hayatımız olursa olsun, hepimiz destek vermek için bir şeyler yapabiliriz.

Görüşmek üzere!