Gözleri Tamamen Açık

Klişeleşmiş gözü kapalı oturan meditasyon imgelerinden kurtulun. Kapalı gözle veya açık gözle, sabit veya hareketli hiç önemli değil. Nasıl rahat ediyorsanız… Meditasyon, en basit anlatımla sorumluluk almak demek. İnsanın dikkatini kendine çevirmesi ve kendine bakmaya başlaması, sorumluluk almaya başlamasını sağlıyor. Dolayısıyla meditasyon için en kısa ve etkili anlatımla, hayatın içine girmek, olanları görmeye başlamak ve hayatınızın sorumluluğunu alarak yaşamanın yolu diyebiliriz.

 

İki yol var:

Hayatınızın sorumluluğunu alarak veya size söyleneni yaparak yaşayamak.

 

Sorumluluk alarak yaşamak beraberinde özgürlüğü getiriyor. Yaptığınız hareketlerin açığa çıkardığı sonuçları görüp bunlardan öğrenerek yaşadığınız zaman, hangi yöne doğru hareket etmenin size iyi geleceğini tahmin edip o yöne doğru hareket etme özgürlüğüne sahip oluyorsunuz. Hareket ettiğiniz problemler yaşayabiliyorsunuz. O problemlerle karşılaştığınızda da yine kendi sorumluluğunuzu alarak yönünüzü bulabiliyorsunuz. Kendinizi izleyerek yaşamanın takibi beraberinde tutkunuzu bulup onun peşinden gitmenizi sağlıyor. Tutkunuzu takip ettiğiniz zaman ister istemez hayatınız heyecan doluyor.

 

Sorumluluk alarak yaşamanın tersi söylenenleri yaparak yaşamak. Bu da beraberinde olanlardan şikayet ederek yaşamayı getiriyor. Sorumluluğu hep başkasına atıyorsunuz. Sürekli olarak söyleneni yapmak, hapis hayatı yaşamak demek. Aslında özgür bir hayat yaşayabilecekken, size söylenenleri yaparak bir ömür geçirebilirsiniz. Söylenenleri yaparak yaşadığınız zaman, yaptıklarınızı da görev olarak yapmaya başlıyorsunuz. Bu giderek kendinizi daha çok makina gibi hissettiğiniz bir hayata doğru götürüyor. Bütün bir hayatınız bu şekilde geçebilir. Kendi mutluluk yolunu takip etmeyen zihin-beden yapısı, mutsuzluğunu kendisi yaratıyor.

 

Olanlar nasıl olursa olsunlar, ne zamanki kendi sorumluluğunuzu almaya başlarsanız, o andan itibaren kendinizi daha iyi hissetmeye başlıyorsunuz. Bu beraberinde gücü ve mutluluğu getiriyor.