Esneklik ve Güç

ESNEKLİK VE GÜCE KAFANIZI TAKMAYIN!

Eğer yogadan bahsediyorsak öncelik her zaman beden bütünlüğü. Beden bütünlüğüyle hareket ettiğiniz zaman bedeniniz zaten esnemesi gerektiği kadar esniyor ve güçlenmesi gerektiği kadar güçleniyor. Ama konu bunlar değil. Eğer esneklik ve gücü bir amaç haline getirirseniz ve bütünlüğü ikinci plana atarsanız kendinizi kısa veya uzun vadede sakatlayacağınız kesin.

Her ne kadar “Esneklik ve Güç” yogayı satmak için çok kolay bir yol olsa da, yoganın aslında esnek veya güçlü olmakla bir alakası yok.
Eğer öyle olsaydı sirkte çalışanlar guru olurlardı. Ama durum böyle değil. Çok esnek veya güçlü biri olabilirsiniz ve aynı zamanda psikopat da olabilirsiniz.
“Bedeniniz esnedikçe zihniniz de esniyor” vs gibi laflar çok ucuz felsefe ve çalışmıyorlar. Hiç esnek bir bedene sahip olmayıp çok ufuk açıcı bir zihin yapınız olabilir.

Yoga kelimesinin manası “Birleşme” demek. Yani zihin ve bedenin bir olmaya başlaması. Bütünlük içinde hareket ederken bedendeki küçük detayların fark edilmeye başlanması buna destek veriyor.

Zaten her an olanda, yani bedende olanların farkındalığıyla başlıyor yoga. Önemli olan bütünlük içinde hareket etmek ki uygulama güvenli olsun yani yoga yapıyor olun. Ve herkes kendi bedeniyle bütünlük içinde hareket edebilir.

Dolayısıyla herkes yoga yapabilir.