Yogaya Başlamanın Tek Şartı

Yaptığınız hareketleri görmeye başladığınız ve bu hareketlerin bedeninizde açığa çıkardığı hislerle bağ kurduğunuz zaman, zihin ve bedenin doğası iç içe geçerek bir olmaya başlıyor. Böylece yoganın kelime manası olan “birleşme”, yani zihin-beden bütünlüğü oluşuyor.

Bunu deneyimlemek için esnek olmanız mı gerekiyor?

Hayır.

Peki güçlü olmanız mı gerekiyor? 

Hayır.

Genç olmanız gerekiyor mu?

Hayır.

Peki olanları daha net görmeye tutkulu olmaya gerek var mı? 

Evet.

Yogaya başlamanın ve yoga uygulamasında derinleşmenin tek şartı, insan doğasıyla bağ kurmayı ve beden aracılığıyla hayatınızda olanları daha net görmeye yönelik bir tutkunuzun olması. Eğer olanları daha net görmek istemiyorsanız ve kendinizi uyuşturarak yaşamak daha kolay geliyorsa yoga size göre değil.

Şunu da söylemem lazım ki, kendinizi sürekli olarak uyuşturarak yaşamak (x), yaşamak değil. Hissetmeden yaşamış oluyorsunuz çünkü. Seneler anlamadan geçip gitmiş oluyor. Fakat her an yeni bir başlangıç olarak önünüzde sizi bekliyor. Ya şu andan itibaren hissetmek ya da devam! 

(x = aşırı şeker, aşırı içki ve uyuşturucu madde kullanımı, aşırı yemek yeme, porno bağımlılığı, sürekli etraftan şikayet, aşırı dedikodu, yani sizi uyuşturan, verimsiz bir şekilde oyalayan her neyse onu koyabilirsiniz buraya)