Gece Treni ve Pisa Kulesi

İtalya’daki son günümde, sabah dersini verdikten sonra Napoli’den Pisa’ya geçip, Kos uçağına binmeyi planlamıştım fakat o gün trenlerin grevde olduğunu öğrenince, trene geceden binmem gerekti. Gece treninde yataklı vagonlar dolduğundan, “ikinci sınıf” olarak adlandırılan koltuklu bölümden bilet aldım. Akşam 21:45’te hareket eden tren, altı saat süren yolculuğun sonunda sabah 04:15’te Pisa garına ulaştı. Tren garı ile Pisa Kulesi arasındaki mesafe ise 27 dakikaydı.

Dersimiz İtalya saatiyle sabah altıda, Türkiye saatiyle yedideydi. Yolculuk saatini de buna uygun şekilde seçmiştim. Trenden iner inmez, dersi vermek için uygun bir yer bakmaya başladım. Önce hemen orada, istasyonda vagonların önünde yapabileceğimizi düşündüm. Garın içinde ve çevresinde çok sayıda insan vardı. Uyuyanlar, oturanlar, sohbet edenler, dans edenler..  Bu çeşitlilik ve tabi ki kimsenin kimseye karışmıyor oluşu çok rahat hissettirdi.

Tren Garından Pisa Kulesi’ne

İçimden Pisa kulesinin oraya yürümek geldi. Gidip bakıp geri dönecek vaktim de vardı. Yürümeye başladığım andan itibaren, bunun çok doğru bir karar olduğunu anladım. O yöne doğru gittikçe içim açıdı. Gardan Pisa Kulesi’ne varıncaya kadar olan yirmiyedi dakikalık zamanda, gökyüzü alacakaranlıktan maviye ve ardından günışığına döndü. 

Dersin başlamasına onbeş dakika kala kulenin oraya varmıştım. Tam da o sırada polis geldi ve kulenin çevresini girişlere açtı. Kule civarının daha önceki saatlerde yayalara kapalı olduğunu bilmiyordum. Park alanına girer girmez, Pisa kulesini karşı çaprazdan gören bir yere kamerayı yerleştirdim.

Yogaya insan doğası aracılığıyla doğayla bağ kurmak, insanın kendini ifade yollarını araması gibi bakabiliriz. Ve buradan yola çıkarak, yoga uygulamasının da sanat olduğunu düşünebiliriz. İçinde bulunduğum atmosfer, bana hemen her şeyin birbiriyle uyumlu olduğu hissini verdi. Koşan, köpeğini gezdiren, sabah erken yürüyüşe çıkmış olan insanların arasında, ben de matımı serip yoga dersimize başladım. Yalnızca çimleri biçen amcanın işini yapma disiplininden hiç ödün vermemesi ve çimleri üstüme püskürtme pahasına da olsa dibime kadar gelmesi üç beş saniye için bizi biraz böler gibi oldu ama bununla da eğlendik!

Online Derslerimizin Galası!

Online derslerimizin sezon açılışını bir hafta önce yine Pisa’da, 1903 yılından kalma bir evin bahçesinde yapmıştık. Daha sonra Napoli’deki şehir manzaralı terasta devam etmemizin ardından, şimdi yine Pisa’da, bu sefer Pisa Kulesi ile aynı karede İtalya’daki son dersimizi yapıyorduk. İnsan sanatın, medeniyetin beşiğinde geçirdiği her an ilhamla doluyor. Zihni de, bedeni de daha bir açılıyor. Yeni şeylerden esinleniyor. 

Dersten sonra da fotoğraf çekerek zaman geçirdim biraz kuleyle. Geçen gelişimde, kuleyi ilk defa yakından gördüğümde, yoğun bir his gelmişti. Sanki kulenin yapımında bir çok insanın çabasını, oradaki tarihi, yoğunluğu hissediyormuşum gibi bir his. Koca dünyaya mal olmuş, çocukluğumdan beri resimlerini gördüğüm kuleyi, bu sefer yakından görüyor olmanın bedenimde yarattığı hisler belki. Bir de ortaya çıkmış bu eserin kusuruyla otantikleşmesi ve tüm dünyanın onu görmek için gelmesinin verdiği tatlı duygu da bunlarla karışıyor gibiydi. Pisa Kulesi çarpık duruşuyla, çevresinde onunla fotoğraf çekmek isteyen yüzlerce insana poz veriyordu.İnsanların yaptıkları türlü türlü hareketler de ayrıca komikti. Ben de aralarına dahil oldum. Kuleyi kendi tarzımla, içimden geldiği gibi sarılıp kucakladım. Çok da iyi hissettim o an.

Dersi ne olursa olsun yapmak da çok iyi geldi bana. Gündüz trenlerinin grev yapışını, gece yolculuğunun yorgunluğunu veya vereceğim yerden emin olmamamı dersi ertelemek için bahane etmemem çok iyi hissettirdi. Bu belki katılımcılara da, derslere düzenli  devam etme konusunda ilham verir. Çünkü kendimi düşünüyorum.. Şartlar ne olursa olsun yoga yapmak bana her zaman çok iyi geldi.  

Online derslerimize yaklaşık iki senedir neredeyse aralıksız devam ediyoruz. Siz de aramıza katılmak isterseniz haftaiçi veya haftasonu derslerimize katılabilirsiniz. Kim bilir belki sizin katıldığınız bir ders de, bu yazımda anlattığım gibi yolculuğa denk gelebilir!